67 yıllık iş yerleri depremde yıkıldı, yeni ekmek teknesi konteyner oldu

67 yıllık iş yerleri depremde yıkıldı, yeni ekmek teknesi konteyner oldu


59 Görüntüleme

OSMANİYE'de 67 yıllık iş yerleri depremde yıkılan Yalçın Çavdar (53), yaklaşık 8 yaşında bu yana arkadaşlarının yanında başlayan kuru temizleme operasyonuni konteyner iş yerinde duruyor. 4 çocuk babası Çavdar, "Depremler sonrasında iş yerimiz yıkıldı. Sağ olsun devletimiz evde konteyner iş yerlerinde farklı özellikler verdi. Burada genişliğimizi kazanıyoruz" dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Osmaniye'de de büyük yıkıma neden oldu. Kentte 1010 kişi hayatını kaybederken; 173 bina deprem anında, 527 bina ise kontrollü olarak yıkıldı. Merkez İstiklal Mahallesi'nde 1950'li yıllarda inşaatlarda hizmete giren Güvençler ve Belediye Pasajı da yaşanan depremlerde ağır hasar aldı. Esnafın tahliyesinden sonra bina kontrollü olarak yıkıldı. 'Asrın felaketi' olarak yaşanan depremlerin ardından Valilik, AFAD ve Osmaniye Belediyesi tarafından bölgedeki esnafın yeniden ekonomik hayata geçirilebilmesi için Rahime Hatun Parkı'na konteyner dükkan kurulumları yapılıp teslim edildi.

Kentte 45 yıldır baba mesleği olan kuru temizleme işlerini sürdüren Yalçın Çavdar, "2002 yılında vefat eden babam Mehmet Çavdar 1957 yılında depremlerde yıkılan pasajdaki iş yerini açmış. Ben de 8 yaşında babasının yanında çırak olarak bu işe başladığı ve bu işi öğrendiği. devam ediyorum. 6 Şubat'ta depremde iş yerimiz yıkıldı. Daha sonra devletimizin için kullandığımız konteyner dükkanlarına geçtik. Burada faaliyetlerimizi sürdürüyoruz, aralığımızı çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.

İNCE SANAT

Mesleğin çok ince bir sanat olduğunu ve hata kabul etmediğini söyleyen Çavdar, "Babamdan geldiğimiz bu işi yapmak için artık ustalaştım. İşimizi en güzel şekilde yaparak sınıfımıza hizmet ediyoruz. Kuru temizleme işi çok titizlik ister. Ben kumaş olarak, elbise olarak temizliyorum ve ömrü daha uzun Ancak evlerde yüksek derecelerde yıkandığı ve temizlendiği zaman elbiselerde bozulma oluyor. O nedenle benim hazırladığımız elbiselerin ömrü daha uzun oluyor ve bundan çok memnun kalıyor" diye konuştu.

Yalçın Çavdar, 6 Şubat depremlerinin çok yıkıcı etkilerinin olduğunu ve büyük hasarlara yol açtığını belirterek, sayıları şöyle tamamladı:

"Allah böylesi afetleri, yeniliklere, milletimize bir daha yaşatmasın inşaAllah. Konteyner iş yerimizde mücadelemizi sürdürüyoruz. Devletimizden Allah razı olsun."

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *