33 bin nüfuslu Erdek'te 350 bin tatilci

33 bin nüfuslu Erdek'te 350 bin tatilci


63 Görüntüleme

BALIKESİR'in 33 bin nüfusulu Erdek ilçesinde, yaz aylarında nüfusu 10 kat artarak 350 bine ulaşıyor. İlçede otel ve pansiyonlar tamamen dolarken, Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, kazınılan Kyzikos Hadrian Tapınağı ile rekreasyon ve restorasyon tedavisi devam ettirilen Meryem Ana Kilisesi ve genel olarak en büyük çocuk doğum havuzlarının bulunduğu Zeytinli Adası'nın da turizme açılmasıyla, ilçenin, yabancıların üremesinin de mağduriyetin arttığını söyledi.

Balıkesir'e bağlı Erdek ilçesi, her yılın yaz aylarında tatilcilerin akınına uğruyor. Denizi, kumu, güneşi ve eğlencesiyle özellikle İstanbul ve Bursa'da yaşayanların uğrak noktası olan Erdek'in 33 bin olan hayatı, tatilcilerin gelmesiyle birlikte, her sene 350 bine ulaşıyor. Kamp ve karavan tutkunlarının da tercihi olan ilçede, İller Bankası'ndan alınan ödeme nedeniyle, kaçmake hizmet vermekten sıkıntı yaşadığını söyleyen Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, “Erdek'in kış yaşadığı 33 bin. Yazının da 10 kat artıyor. Hemen hemen 300 ile 350 bin arasında kalanımız oluyor. Bu da bizim için ırksal genetik doğuruyor. Çünkü biz İller Bankası'ndan 33 bin nüfusa göre ödeme alıyoruz. Ama şu anda 350 bin kişiye hizmet veriyoruz. Turizm beldelerine, yaz nüfusları ile kış nüfuslarını birleştirip, bölmeleri lazım. Payı da ona göre vermeleri gerekiyor. Turizm bölgeleriki belediyeler, gelen turiste hizmet bakış açısıyla dikkat çekiyorlar” dedi.

ÇEVRE YOLUNUN OLMAMASI ULAŞIMDA SIKINTİYA NEDEN OLUYOR

İstanbul ve Bursa'ya yakınlığı nedeniyle ilçenin tatilciler tarafından tercih edildiğini söyleyerek "Karışık, çevre yolunun olmaması nedeniyle Erdek'e bağlı tatil beldelerine ulaşımda güçlük çekildiğinden dikkat ederek uzaklaştığını, normalde:

“Erdek, İstanbul'a 2,5 saatte ulaşılacak bir alan. Bursa, Kemalpaşa, Karacabey, İstanbul, Eskisehir, Ankara, bu bölgelerin hepsi Erdek'e geliyor. 28 mahallemiz var Erdek'te. Bunun 5 tanesi de karşıda Paşalimanı Adası'nda. Oraya hizmet getirmek de daha zor oluyor yani adaya ulaşım konusunda. Adada ulaşımda yoksulluk da var şu anda. Çalışan gemiler, o adada bulunan araçları Erdek'e getirmekte götürmekte biraz sıkıntı çekiyorlar. Erdek'in, Kapıdağ'ın komple süresi 130 kilometre. Elbette bütün bu mahallelere hizmete yönlendiriyorsunuz. Tabii ki güncellemeler. Çok dağınık var yazın. Yani kalkan gemi, Paşalimanı Adası'nın iskelesi Balıklı, Avşa ve Marmara'ya, 3 yerde dayanıklılık için yetersiz geliyor. Ek gemi gerekiyor. Bizim şu andaki sıkıntımız Erdek'in çevre yolu. Bursa'dan vatandaş 1 dakikada geliyor, Erdek'ten Ocaklar'a 1 saatte zor gidiyor. Senelerden beri, imar planlarında kalıcı çevre yolumuz var. Fakat bunu bir türlü yaptıramadık. Bir sıkıntımız da Erdek'te bulunan Ro-Ro iskelesi. Daha önce bu iskeleden gemiler çalışmaya başladığında günde 1 gemi kalkıyordu. Şu anda 7-8 gemi kalkıyor. Gündem en az 300 tane TIR, Erdek'in içinden geçiyor. Bu Ro-Ro iskelesinin de Erdek'in hedefi Edincik'te saklanması gerekiyor. Vatandaşlar bu konuda çok şikayetçi.”

'BU SENE ERDEK KÖRFEZİ, MARMARA'NIN EN TEMİZ DENİZİ SEÇİLDİ'

Erdek'in denizinin, Marmara Bölgesi'ndeki en temiz olduğunu belirten bir çağrıda Başkan Karışık, “Erdek, özellikleriyle, kumuyla, deniziyle, ormanıyla çok güzel harika bir yer. Köyleri çok güzeldir. Erdek çok güzel bir yer. Yeni yerleşim yerleri açılacak şu anda. Erdek turizminin ilk başladığı yer, otellerimiz için biraz eskiydi. Şu anda 4 parçalı yeni proje başlıyor. Eylülden sonra yeni yer başlayacak. Yani burada bulunan yeni yatırımların zaman turizm kalitesi artacak. Bundan sonra yeni bulunan, yeni bulunanlar, gelen öğrenciler de daha rahat eder. Denizimiz bu sene çok temiz. Hatta bizim Bandırma'da bir Mustafa Sarı Hocamız var. Bu sene yaptığı ölçümlerde Erdek Körfezi'ni, Marmara'da en temiz deniz olarak seçtiler. Erdek'te yeni yatırımcıları bekliyoruz. Yani yeni, temiz bir görünümden bahsediyoruz. Hizmetin artmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.

'KYZİKOS HADRİAN TAPINAĞI VE ZEYTİNLİ ADASI İLE KÜLTÜR TURİZMİNE AÇILACAK'

İlçenin kültür turizmi açısından da önemli bir bölgeye dikkat eden Başkan Karışık, kazı içeren Kyzikos Hadrian Tapınağı ile rekreasyon ve restorasyon tedavisi devam ettiği, Meryem Ana Kilisesi ve büyütülmüş en büyük çocuk kutlama havuzunun içinde yer alan Zeytinli Adası'nın da turizme açılmasıyla, ilçenin, yabancı Bölgenin de dağlık noktasında, “Kyzikos Hadrian Tapınağı var ve en büyük sütunlu hakimiyet bulunuyordu. Şu anda uydudan da yeni bir amfi tiyatrosu 20 bin kişilikti. Amfi Tiyatrosunun da üst temizlik çalışmaları yapılıyor. İnşallah yaza kadar da bu 20 kişilik amfi tiyatroyu hayata geçireceklerini söylüyorlar. Kazılar şu anda devam ediyor. Bu amfi Tiyatro hayatta kaldığında, buralarda konserler düzenlenecek, yabancı turizme açılacak. Erdek'in hemen önünde Zeytinli Adamız var. Burada da işte milattan önce yapılar var. Meryem Ana Kilisesi var ve dünyada en büyük çocuk vaftiz havuzları var. Kazıları bitti, şu anda rölöve çalışmaları onaylandı. Rekreasyon ve restorasyon çalışmaları için projeler hazırlanıyor. İmalatlar sonra da gerçekleştirilecek kültür turizmine açacağız.”

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *