Pasaport Düzenlemesindeki Kafa Karışıklığı


378 Görüntüleme

Emniyet’in yürüttüğü pasaport işlemleri 2 Nisan’dan itibaren Nüfus müdürlüklerine devrediliyor. Gerekçe olarak da, polisin iş yükünün hafifletilmesi ve sahada çalışmaya yoğunlaşması olarak gösteriliyor. 

Daha önce 2 Ocak’ta devredileceği açıklanan ve 2 Nisan’a uzatılan devir işlemleri bir taraftan da tartışma konusu olmaya devam ediyor. 

Bu konuda ciddi bazı endişeler var. 

Terörle mücadelenin yoğun olarak yürütüldüğü bir dönemde, pasaport gibi kritik bir meselenin kolluk kuvvetlerinden alınarak sivillere verilmesi, kafalarda soru işaretlerine neden oluyor. 

15 Temmuz’dan bugüne yaklaşık 100 bin pasaport iptal edildi. Pasaport işlemlerinin sivil bir kurumda yapıldığı başka bir ülke de yok bildiğim.  

Diyelim ki aranan bir şahısla ilgili emniyet o şahsa anında işlem yapıyorken, nüfus bu konuda işlem yapamayacak. Ya da nüfus müdürlüklerine bunun için polis ekipleri yerleştirilecek ki, o zaman iş yükü polisten alınmış olmuyor. 

FETÖ’nün her kurumda kripto bir biçimde hala yeraldıklarını düşündüğümüzde, bu kişiler üzerinden çok rahat pasaport alabileceklerini de düşünmemiz gerekiyor. 

Doğu ve Güneydoğu’da HDP’nin yönettiği belediyelerde, adeta PKK’ya çalıştıklarını biliyorken, yine aynı bölgelerde nüfus müdürlüklerinde aynı şeyin olmayacağı garantisini nasıl sağlayacağız?

Küçük yerleşim yerlerinde akrabalık ve hatır gibi unsurlar aynı şekilde bir risk taşıyabileceği bir gerçek. 

Her ne kadar da 15 Temmuz öncesinde FETÖ yapılanması emniyette çok güçlü olsa da bugün bu unsurlar emniyetten önemli ölçüde temizlenmiş durumda. Diğer devlet kurumlarında ve nüfus müdürlüklerinde bu temizlik ne kadar yapılabildi bilemiyoruz tabi. 

Bu yeni süreçle birlikte pasaport şubeleri kapatılacak ve çalışan sivillerle birlikte 5 bin kadar emniyet mensubu sahaya sürülecek. 

Emniyet, sahada çalıştırmadığı hasta ve özürlü personelini pasaport ve ehliyet gibi birimlerinde çalıştırıyordu. Bu durumdaki personelini şimdi sahada çalıştırabilecek mi? Saha şartlarına uygun olmayan bu personeli bundan sonrasında nerede istihdam edecek?

Umarız bu devir işlemi ile ilgili bu tür tereddütleri giderecek tedbirler alınmıştır. Gerekli altyapı çalışmalar öncesinde planlanmıştır. 

Aksi takdirde kervanı yolda dizeriz mantığı bu denli stratejik bir konuyu, olmadı geri dönelim olarak düzeltmeye kalkışabiliriz.

 

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *