MÜSİAD Kayseri BAE İş Gezisi Doğru Zamanlamaydı


1056 Görüntüleme

MÜSİAD Kayseri iş gezimizde Katar ziyaretlerimizi tamamladıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’ye uçtuk.

Mesafe yakınlığı nedeniyle uçağın fazla yükselmemesi ve gökyüzünde bulut olmamasının sağlamış olduğu avantajları değerlendirerek, Basra Körfezi üzerinden ilerleyen uçağın penceresinden aşağıyı izleme fırsatım oldu. Denizin içerisinde yer yer kurulmuş olan petrol ve doğalgaz üretim platformları ve taşıma gemileri son sürat çalışmaktaydı.

Abu Dabi’de günlük çıkartılan petrol miktarı 3 milyon varil ve bunun parasal değeri 108 dolardan çarptığımızda ne kadar çılgın bir gelir elde edilmekte olduğunu görüyoruz. Bu gelir sadece petrolden geldiği gibi doğalgaz ve turizm gelirleri de oldukça yüksek başkentin.

Heyetimiz havaalanına indikten hemen sonra Büyükelçi Tugay Tunçer’i ziyaret etti. Büyükelçi Tunçer’in bizleri kapıda karşılarken duymuş olduğu memnuniyet ve heyecanı gözlerinden okudum. Sohbete geçtiğimizde bu duygusunu fazlaca ifade de etti. 1 yıldır orada bulunan Büyükelçimiz, “Ülkemiz ve BAE arasındaki olumlu gelişme ve görüşmeler iyi bir noktaya taşındı. Öncesinde bizler de tedirgin ve bu olumsuz havadan etkilenmekteydik. Şuanda çok güzel gelişmeler olmakta ve iki ülke arasında yoğun diplomatik ilişkiler yürütülmekte. Türkiye’den iş insanlarının gelişleri de önemli oranda hareketlilik sağladı ve bu durum bizlerin sorumluluklarını daha da artırdı” şeklinde ifadelerde bulundu. MÜSİAD Kayseri heyetinin iyi bir zamanlamayla geldiğini de ifade eden Büyükelçi Tugay Tunçer, heyetimizdeki iş insanlarının faaliyet alanlarını sorduktan sonra, orada yapılabilecek işler ve yatırımlarla ilgili önemli ipuçları verdi ve heyet olarak kendilerine düşen ne varsa yapabileceklerini de birkaç defa tekrar etti.

Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’ da bizimle aynı zaman diliminde Birleşik Arap Emirlikleri’ndeydi. Yaklaşık 10 gün öncesinde de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir ziyarette bulunmuştu.

Büyükelçilik ziyaretimizin ardından bir şehir turu atarak Dubai’ye geçtik. Dubai, Abu Dabi’ye göre çok daha hareketli ve kalabalık bir şehir. Şehre girerken sağlı sollu dev kule binalar göz alıcıydı. Dubai’de bulunan 160 katlı dünyanın en büyük gökdeleni olan Burj Khalifa, burayı adeta görsel bir şölene çevirmişti. Şehrin merkezindeki bu dev gökdelene ve her yarım saatte bir yapılmakta olan görsel şölene insanların ilgisi oldukça yüksek.

Dubai;  yüksek katlı, estetik ve ihtişamlı gökdelenler, emlak sektöründe geldikleri üst seviye, yılda gelen 20 milyon turist, oldukça ilgi gören çöl safarileri, çılgın alışveriş profilleri, pahalı şehir vs.

Dubai aynı zamanda fuar şehri. Heyet olarak programımızda 2020 Expo fuar alanı ziyareti vardı. Pandemi döneminde geçtiğimiz yıl fuar yapılamadığı için 2020 Expo ismiyle yapılıyor. Her ülkenin stant kurduğu fuarda ülkemiz de güzel bir stant oluşturmuş. Milli gururlarımız TOGG, Akıncı, Türk Hava Yolları gibi markalarımız fuarda sergileniyor ve oldukça ilgi uyandırıyor.

Burada makamında heyet olarak görüştüğümüz Dubai Ankara Başkonsolosumuz Mustafa İlker Kılıç ve Ticari Ataşemizle faydalı bir görüşme gerçekleştirdik. Yine Dubai’deki iş ve yatırım imkânları hakkında önemli bilgiler edinmiş olduk. Sonrasında Dubai’li iş insanları ile heyetimiz B2B görüşmemiz oldu. MÜSİAD’ın Dubai’de açacağı bir temsilciliğe kendilerinin her türlü desteği sağlayacaklarını dile getiren oradaki Türk Ticaret Derneği yetkilileri, oradaki iş ve yatırım imkânları ile ilgili heyetimize önemli bilgiler aktardılar.

5 günlük iki ülke iş gezimiz diğer yapmış olduğumuz ülke gezileri gibi verimli ve heyetimizin ufkunu açan bir gezi programı oldu.

Yazımın sonunda şunu da önemle belirtmek isterim. MÜSİAD Kayseri heyetimizin yapmış olduğu yurt dışı iş gezileri istisnasız tüm katılımcıların kendi bütçelerinden karşılanmakta olup, yoğun iş tempolarından zaman ayırıp gitmekte oldukları programlardır. Bir haber ajansının yapmış olduğu ziyaret programı haberinin altına olumsuz, gerçek bilgiden uzak ve siyasi yorumlar yapan birkaç kişinin bilgi sahibi olmaları için bu dipnotu paylaşmak istedim.

Bu güzel ve verimli geçen iş gezimizde emeği geçen başta MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ferhat Akmermer olmak üzere, organizasyonu tertip eden Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Çöl ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Üyemiz Ali Koray Özandaç’a şahsım adına teşekkür ediyorum.         

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *