Mekânlarımızın vazgeçilmezi, mobilya sanatı üzerine


399 Görüntüleme

Mekânlarımızı kullanışlı hale getiren, yaşamımızı kolaylaştıran, sıcak, renkli, estetik ve sevimli etki yaparak ev ve iş yerlerimizi güzelleştiren mobilya sanatının zamanımızdan binlerce yıl önce başladığını kanıtlayan örneklere bazı ülkelerdeki müzelerde rastlıyoruz.

Önceleri rahat oturmak için ağaçtan ve taştan yapılan mobilyalar, diğer sanat dallarında olduğu gibi, mimarinin bir iç donatım aracı olarak, geçmişten günümüze kadar evrim geçirmiş; her ülkede olduğu kadar, aynı ülkenin ayrı sanatkârları arasında da değişik yapım tarzları ve modeller ortaya çıkmıştır.

Gereksinimlerin çoğalması, yapım alet ve makinelerinin icadıyla da mobilya stil ve modellerinin gelişmesi hızlanmış, sanatkârlar kendilerine özgü bir estetik, 
beceri ve düşünme kavramlarını mobilyaya aksettirmişler, yaşadıkları çağın yaşayış tarzı ve sanat üslubunu mobilyalara yansıtmışlardır.

Sanat ve tekniği birleştiren mobilya sektöründe ağırlıklı olarak ahşap kullanılırken  Mobilya denilince ilk akla gelen ahşap mobilyayken özellikle günümüzde mobilya yapımında çelik, alüminyum, cam ve plastik gibi diğer malzemeler kullanılmaya başlanmış ise de halen ahşap malzeme bu konuda popülaritesini sürdürmektedir.

Yaşamımız çeşitli mekânlar içerisinde geçiyor ve bu kullandığımız mekanlarımızın konfor düzeyini sağlamakta hassasiyet gösteriyoruz. 

Mekanlarımızda ısı, ışık, ses, renk, koku gibi fiziksel etmenler ve donatı öğeleri olan mobilya aksamını gereksinimlerimiz ve zevklerimize göre dengeli bir biçimde maddi imkanlarımız ölçüsünde oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz mekânlarımızda mobilya akşamı ve aksesuar gibi öğeler oldukça önem verdiğimiz hususlardır.

Tamamı yüksek maliyetler oluşturan ve uzun süreli kullanacağımız mobilya akşamını mekânlarımıza alırken kalitesine, konforuna ve tarzına özen ve önem gösteririz. 

Seçim yaparken titiz davranır, tüm beklentilerimize ve gereksinimlerimize cevap vermesini isteriz. Mobilya üreticisi firmalar da bu beklenti ve gereksinimleri takip ederek üretim sistemi ve tasarımlarını bu doğrultuda oluşturma gayretindedirler. 

Özellikle Türkiye' de 1990 yılından sonra mobilya üretiminde önemli gelişmeler olmuş, teknolojiyi verimli kullanarak iyi tasarımlarla dünya mobilya sektöründe kendisine önemli bir yer edinmiştir. Kayseri sanayisi ise Türkiye mobilya üretiminin yaklaşık yüzde 60 gibi önemli bir oranını sağlamaktadır.

Bugün Kayseri'de yarim asırdan fazla mobilya üretmekte olan Mobilya markaları aynı zamanda dünyanın değişik ülkelerine ihracat gerçekleştirerek hem Kayseri hem de ülke ekonomisine can vermektedirler.

Bir kaç ay içerisinde açılışı yapılacak olan Avrupa'nın ve Türkiye’nin en büyük karma projeli AVM'si Kumsmall ile Kayseri mobilyası burada daha iyi sergilenmiş olacak ve dünyaca ünlü markaların yer alacağı bu yeni merkez, Kayseri dışından da çok sayıda müşteriyi buraya çekecektir.

Kayseri mobilya üreticilerinin oluşturduğu dernek olan KAYMOS öncülüğünde yapılacak doğru ve yerinde çalışmalarla, Kayseri mobilyası bugün olduğundan daha iyi yerlere gelecektir. 

Bizde Türk Medya Bölge Temsilciliği Erte Medya olarak, grubumuzun yayın organları olan Star ve Akşam gazetelerinde Temmuz ayı içerisinde mobilya sektörüne yer vermek istedik. 

Düğün sezonunun da başlamasıyla birlikte mobilya alacak olan çiftlerimize ve aynı zamanda mekanlarını yenileyecek olan insanımıza mobilya firmalarımızı yakından tanıma ve tercihlerinde yardımcı olmak adına bugün Star Gazetesi’nin, 22 Temmuz'da da Akşam Gazetesi’nin Anadolu eklerini 'mobilya eki' olarak hazırladık.

Projemizde yer alarak destek veren tüm mobilya firmalarımıza ve yine bizlere destek olan dostlarımıza, emeği geçen ERTE Medya ekibimize şükranlarımı sunuyor Teşekkür ediyorum.

          

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *