Kemal Kılıçdaroğlu neden 'erken seçim istemiş olabilir?


409 Görüntüleme

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçimle ilgili nötr duruyorken çıktı ve "erken seçim olsun, ülke yönetilemiyor" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Parti içerisinden bir grup erken seçim ister, Kılıçdaroğlu ise, bunu zamansız bulurdu.

Peki ne oldu da Kılıçdaroğlu erken seçim çağrısında bulundu?

Hem de bu çağrıyı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yöneltti.

Devlet Bahçeli'nin seçimin zamanlaması ile ilgili duruşu net.

Bahçeli seçimlerin 2023'de yani zamanında yapılması gerektiğini daha önce belirtmişti.

Peki Kılıçdaroğlu'nun bu çağrısına Devlet Bahçeli nasıl cevap verecek?

Ben Bahçeli'nin bu çağrıya olumlu cevap vereceğini doğrusu ihtimal vermiyorum.

Hatta, Kılıçdaroğlu erken seçim olsun dediği için, Bahçeli'nin seçim zamanında olsun görüşünü daha güçlü ifade edeceğini düşünmekteyim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da seçimlerin zamanında yapılacağı noktasında açıklamaları bulunuyor.

Peki ne oldu da Kılıçdaroğlu erken seçim olsun süpriz açıklamasını gündeme taşıdı?

Bunun kamuoyunda farklı yorumları mevcut.

1-Kılıçdaroğlu yerel seçimlerde kazandıkları belediye başkanlarının performans göstermelerini bekledi. Kazanılan belediyelerde beklenen performans olmayınca da, daha fazla bu durum ortaya çıkmasın diye, yerel seçimlerde elde edilen havanın kaybolmadan erken seçimi gündemine aldığı düşünülüyor.

2-Kılıçdaroğlu yeni kurulan partileri yanında tutmak, bu noktada bir kazaya sebebiyet vermemek adına erken yapılacak seçimle hazır bu partilerle görüşmeler iyi gidiyorken seçimi erkene aldırmak istediği yorumları yapılıyor.

3-Muharrem İnce'nin parti kurmak için harekete geçmesi, Mustafa Sarıgül'ün yeni bir parti kurmak için harekete geçecek olması da Kılıçdaroğlu'nun bu sürpriz çıkışı yapmasında etkili olduğu dillendiriliyor.

4-Diğer bir ihtimal ki, bu durum Kılıçdaroğlu'nun epey bir canını sıkıyor; HDP'lilerle ilgili Kobani soruşturmasının başlayacak olması ki, bu soruşturmanın neticesinde İYİ Partililer ile Millet İttifakı arasında oluşabilecek bir çatlama mevzubahis olabilecek.

Bir taraftan da Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nı değiştirmek için AK Parti ve MHP ayrı ayrı çalışma yapıyor. Sonra bunlar bir heyet tarafından ortak bir teklife dönüştürülecek.

Yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi üzerinde duruluyor. Yüzde 7 seçeneği daha güçlü görünüyor. 

 Yüzde 1 alan partilerin dahi Meclis’te temsil edilecek olması, ittifakları etkileyecek bir düzenleme olabilir.

Kısacası ve sözün özü, Kılıçdaroğlu hangi sebeple durup dururken erken seçimi gündeme taşıdı onu kendisi daha iyi biliyor ancak;

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin zamanında yapılmasından yana. Bahçeli de o yönde irade beyanında bulundu. Ülkeyi seçime götürecek olan iki lider olduğu için beyanları önemli. Ancak Erdoğan, 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde de erken seçimin gündeme getirilmesine tepki gösteriyordu. Ama birde baktık ki seçim kararı alınmış.

Bekleyip görelim.

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *