Katar


744 Görüntüleme

Kayseri MÜSİAD pandemi döneminde üyelerine yönelik son 1 yılda 4 ülkeye iş gezisi düzenlemiş, yurt içerisinden ve dışından önemli isimlere ev sahipliği yapmış, tertip etmiş olduğu önemli organizasyonlarla üyelerini ve yönetimini bu pandemi döneminde diri ve aktif tutmaya özen göstermişti. 

Yaptığı yurt dışı ziyaret programlarıyla pazar olanaklarını yakından görme imkânı bulurken, yıl içerisinde Suriye'de iç savaş sonrasında oluşan zulümde Suriyeli yetim çocukları da unutmayarak ziyaret etmişti.

Geçtiğimiz günlerde Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında ilişkilerin yeniden yeşermeye başladığı, 2 ülke liderlerinin birbirlerini ülkelerinde ziyaret ettikleri bir süreçte, BAE Büyükelçisi'ni Kayseri'de ağırlayan Kayseri MÜSİAD, Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın da yakinen ilgilenmiş oldukları bu stratejik ev sahipliği sonrasında oluşan karşılıklı olumlu ilişkiler neticesinde dış ülke gezisinin ilkini BAE ve Katar'a yapma kararı aldı.

Bu kararın ne denli önemli ve zamanlamasının ne kadar doğru olduğunu önce Katar, sonrasında geçiş yaptığımız BAE'de bulunan 30 kişilik heyet olarak burada daha iyi görüyor ve anlıyoruz.

Gezimizin ilk ayağını Cumartesi gelmiş olduğumuz  Katar'ın başkenti Doha'dan başlattık.

Katar da uzun bir süredir ülkemizle olan yakın ilişkileri ve ticaret hacmi bakımından süre giden iş gezilerimizde yer alması  gereken ülkelerdendi.

Doha ülkenin başkenti ve ülke genelinde yaklaşık 2 milyon 800 bin kişi yaşıyor. Bunun yaklaşık % 20'si Katar'ın yerli halkı, geriye kalan % 80'lik nüfus ise buraya çalışmak için gelen Endonezya, Pakistan, Hindistan vs gibi ülkelerden gelen halktan oluşuyor. 

Katar, doğalgaz ve petrol zengini bir ülke ve kişi başına düşen milli gelir oldukça yüksek. 

Ayrıca turizme oldukça büyük yatırımlar yapılıyor ve bu sene yapılacak 2022 dünya kupasına son sürat hazırlanıyor.

Kasım ayı gibi Katar'da gerçekleşecek bu önemli organizasyona hazırlanan ülke, adeta genel bir tadilat ve yapılanmadan geçtiğine şahit oluyoruz. Organizasyon için 280 milyar harcadıkları söylenen Katar bu organizasyonla, kısa süre öncesine kadar ambargo uygulanan ve tecrit edilmeye çalışılan ülkelerinin karizmasını yükseltmeye ve kendilerini ispatlamaya çalışıyor diyebiliriz.

Doha'da 8 futbol sahası yapmışlar, organizasyon için tesisleşme çabaları tüm hız devam ediyor, 

Doha şehri adeta tamamıyla şöyle bir elden geçiriliyor,

 Dünya kupasında ülkeye gelmesi planlanan 1.5 milyon misafir için konaklama yerleri oluşturuluyor,

 Şehirdeki tüm ofisler turnuva esnasında otele dönüştürülecek şekilde hazırlanıyor, o süre zarfında ülke limanına demir atacak büyük gemilerde konaklama sağlamak için planlar oluşturuyorlar.

Yani Katar bu işi hem çok ciddiye almış, hem ambargo ile zedelenmiş olan imajlarını düzeltme çabasında, hem de bu organizasyonu vesile ederek ülkelerini bastan aşağı yenileyerek geleceğe hazırlanma gayretindeler. 

Evet, ülke dünyanın en zenginlerinden. Kişi başı milli gelir oldukça yüksek. Petrol, doğalgaz ve turizm gelirleri burada yaşamakta olan yaklaşık 300 bin yerli Katar halkına dünyada adeta cenneti yaşatmakta. Yerli halkı öyle pek cadde ve sokaklarında göremiyorsunuz zaten. Kendilerine özel oluşturdukları, deniz kenarında ve arka taraflarda lüks villalarda yaşıyorlar. Zaman zaman havaalanında seyahat için işlem yaparlarken beyaz kaliteli Arap kıyafetli olarak gördüğünüz insanlar Katar'ın yerlileridir. Sokaklarda seyreden araçlar inanılmaz lüks ve her biri en az 5 milyon liraları bulan araçlar ve bunun altında araç görmeniz nerdeyse imkânsız. Ve bu lüks araçlardan her ailede 4-5 tane olduğu söyleniyor. Yol kenarındaysanız bu seyreden araçları izlemek bile size keyif veriyor zaten.

Katar'da dışarıdan gelenler için hayat epey pahalı. Yediğiniz bir öğlen yemeği size en az 400-500 TL'ye mal olabiliyor.

Heyetimizi Katar büyükelçisi, Ticari Ataşe ve Cumhurbaşkanlığı yatırım ofisi yetkilileri Doha'da kaldığımız otelde ziyaret ettiler.

Katar'daki iş ve pazar imkanları ile, Türkiye'den orada ne gibi ürünlerin pazarlanabileceği, yapılabilecek yatırımlar hakkında önemli bilgiler aktarıldı. 

"Devletimiz bizi buraya bizleri ülkemiz için görevlendirdi. Ülke iş insanlarımız olarak sizlerin buraya gelmiş olmasından bizler çok mutluyuz. Buralarda ticaret ve yatırım yapabilmeniz için bizlere ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız" şeklinde sıcak bir konuşma yapan Büyükelçimiz ve ticari ataşenin yakın ilgisi heyetimizi ziyadesiyle memnun etti. Faydalı bir iş gezisi oldu Katar. Buradan Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abudabi ve sonrasında Dubai'ye geçtik. Orada da ülkeler arası oluşan iyi ilişkiler ve de yakınlaşmanın güzel ve olumlu havanın etkisinde oldukça faydalı ziyaret ve görüşmeler yapıldı. Bunları da yarın siz değerli okurlarımla bir sonraki gün paylaşacağım. Şu anda Dubai de programlarımız aralıksız devam ediyor. 5 günlük iş gezinizin ardından bu akşam ülkemize dönmüş olacağız.

Buradan heyetimiz adına şimdilik selam ve saygılarımla.

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *