FETÖ OPERASYONLARI DEVAM EDECEK


372 Görüntüleme

Kayseri FETÖ/PDY ile mücadelede en fazla gündeme gelen illerin başında geliyor. 15 Temmuz öncesi yoğun bir biçimde Kayseri Emniyetinin yapmış olduğu paralel operasyonlar, o dönemde davaya bakan nöbetçi hakimler tarafından boşa çıkartılmaya çalışılmış olsa da, HSYK’nın sonrasında yapmış olduğu yeni hakim ve savcı atamalarıyla ve sonrasında FETÖ soruşturmasından görevden alınacak olan Vali Orhan Düzgün’ün merkeze alınmasıyla yeniden hız kazanmış oldu.

15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından, darbe girişimin içerisinde yer almış olan Kayseri’deki 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı’na ve Hava İkmal Bakım Merkezi komutanlığına eş zamanlı operasyonlar yapıldı. 100 kişilik polis ekibi askeri birliklerde yaptığı aramalarda cd, ses kayıtları, hard disk ve dökümanlara el koydu.

Hava İkmal Merkezi’nde 7 rütbeli asker gözaltına alınırken, darbe girişimi sırasında 12. Hava Ulaştırma Ana Üst Komutanlığı’ndan nakliye uçağı kaldıran çok sayıda askeri personel de gözaltına alınarak tutuklandı.

Kayseri’de bu iki askeri birliğin darbenin bu kadar içerisinde yer almasının başlıca sebebi, darbe girişiminin 1 numarası olarak bilinen ve darbe sonrası Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gözaltına alınan, Kayseri’nin eski Garnizon Komutanı ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk olması.

Orgeneral Akın Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Balyoz operasyonu sonrasında birçok komutanın tutuklanmasının ardından 2013 yılında getirilmişti. 2 yıl komutanlık yaptıktan sonra Ağustos 2015’te görevi Orgeneral Abidin Ünal’a devretti. Akın Öztürk, kalan 1 yıllık görev süresini Yüksek Askeri Şura Üyesi olarak devam ettirip, 30 Ağustos’ta emekli edilecekti.

Darbe girişiminin 1 numarası Öztürk, hem Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevinde iken hem de görevi devrettikten sonra daha önce görev yapmış olduğu Kayseri’yi hiç ihmal etmedi!

Bu ziyaretlerinde kimlerle nerelerde hangi görüşmeler yapıldığı çok iyi irdelenmelidir. Komutanın, eski Vali Orhan Düzgün ile olan yakın diyaloğu iyi araştırılmalıdır.

Darbe girişiminde Ankara ve İstanbul’da uyguladıkları sonic patlamanın provasını Kayseri semalarında yaptılar. Kayseri halkını panikleten bu ses patlamasının, uçağın hız sınırını aştığından kaynaklanan olağan bir ses patlaması olduğunu kamuoyuna açıklayıp, bir şehrin üzerinde gerçekleşen bu patlamanın hesabı o dönemde neden sorulmadı?  Adamlar, yapacakları darbe girişimi öncesi, darbeye kalkıştıklarında böylesi bir ses patlamasının halk üzerinde oluşturacağı etkiyi Kayseri’de denediler ve gördüler.

Kayseri paralel yapının finans merkezlerinin başında geliyor. Burada çok iyi yapılanmışlar ve iş dünyasından brokrasiye, devlet kurumlarından siyasete, sivil toplum kuruluşlarından alt tabana çok güçlü bir yapı oluşturulmuş. Diğer suç unsurlarının oldukça düşük olduğu ve kontrolünün iyi bir şekilde sağlandığı kentte, FETÖ yapısı ciddi sinyaller vermekteydi.

Diğer taraftan da Kayseri 15 Temmuz darbe girişiminin ilk anlarından itibaren meydanlara koştu ve 24 gün boyunca neredeyse meydanlarda sabahladı. İçerisinde bu denli çöreklenmiş yapının güçlülüğüne rağmen Kayseri halkı örnek bir tavır sergiledi.

Kayseri Emniyet Müdürü İbrahim Kuluların ve ekibinin, 15 Temmuz öncesi şehre atanan Vali Süleyman Kamçı’nınve HSYK sonrası atanan adli makamların kararlı çalışmaları neticesinde şehirde bu anlamda önemli mesafe alınmış durumda. Kurban Bayramı sonrasında 141 bylock kullanıcısı FETÖ mensubu hakkında Kayseri merkezli 15 ilde gözaltılar yapıldı. Bundan sonrasında yapılmaya da devam edecek. 40 yıllık bir yapılanmanın 3-5 ayda temizlenmesini beklememek gerek. O sebeple de hız kesmeden bu çalışmalar yürütülecek. Yürümesi de gerekiyor zira; darbe girişimi ihanetini gerçekleştirmiş olsalardı şayet, çocukları ve eşlerine kadar hangi brokratları katledeceklerini, kimleri alıp nereler götüreceklerini ve yapacakları zulümleri planlamış bir çete var karşımızda. İşin diğer bir yönü de, bu çetenin darbe girişimi yapacağını o çete üyelerinin bir çoğunun haberdar olması.

Hatta ve hatta, şu anda dahi tehditkar tavırlarla sıranın kendilerine geleceğini ve geldiğinde de yapacaklarını zırvalar dururlar. Mecalleri kalmamışken bile kuyruklarını dik tutmaktalar. Güçlü oldukları Kayseri’de bu yapıyı temizlemeye kararlı bir iradenin olduğunu şimdiden müjdeleyelim o zaman…

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *