Beytullah’ta pervane olmak


398 Görüntüleme

Mekke İslam nurunun doğduğu ve yayılmaya başladığı Diyar-ı Mukaddes. İslam uğruna ilk mücadelelerin verildiği, ilk çilelerin çekildiği, ilk şehitlerin mekanı. Bütün müminlerin kıblegahı, ilk vahyin indiği, hak davanın gür bir seda ile karanlıklara haykırıldığı topraklar.

Mekke Rasulullah (sav) efendimizin ana yurdu. İbrahim Aleyhisselam’ın duasına ve insanlığın davetine mazhar olmuş bir diyar. İslamın beş temelinden biri olan Haccın ve gönüllere tazelik veren Umre ibadetinin mekanı.

 Allah’ın(c.c.) evi olan Kabe, Ayet-i Kerime’nin tabiriyle, insanların Allah’a ibadet etmeleri için yeryüzünde kurulan ilk mabet. İçindekilerin emniyet içerisine alındığı, ev sahibi Allah (cc) olan yüce mabet.

Ülkeleri dilleri, renkleri, örf ve adetleri, giyimleri, şekilleri farklı ancak kıbleleri ve peygamberleri bir olan ümmetin,  çevresinde pervane olduğu, omuz omuza coşkulu gönüllerle sel gibi aktığı siyah örtüsü içerisindeki Kabe, bir buluşma ve kaynaşma yeri.

Bu sene umre yapmak için geldiğimiz Mekke ve Kabe’de, adeta hac mevsimini aratmayacak kalabalık Umre yapıyor. Türk insanımızın her dönemde olduğu gibi yine yoğun ilgi gösterdiği bir dönemi yaşıyor Mekke. Sömestre dönemi olduğu için özellikle küçük çocukların fazlaca yer aldığı tavaflar bizlere ayrıca şevk veriyor.

Kabe’nin uzun zamandır devam eden genişletme çalışmalarına bir de yoğun umreci ilgisi olunca, bu dönemde istediğimiz zaman dilimlerinde tavaf yapma imkanı bulamayabiliyoruz. Tavaf alanında izdihama sebebiyet vermemek için görevliler, namaz vakitlerine bir iki saat kala Mescid-i Haram’a giden yolları kapatıyor ve namaz bitiminde yine yarım saat, bir saat sonra geçişe izin veriyorlar. Tabi bu yoğunluk ve meşakkatler Müslümanların ibadet ve tavaf yapma azimlerini asla kırmıyor.

Tavaf alanına girdiğinizde, hadis-i şerif’in tabiriyle, Allah’ın kıyamet gününde gören iki gözü, konuştuğu dili olduğu halde diriltilecek ve de kendisini hakkıyla istilam edip tavaf edenlere şahitlik yapacak olan Hacer-ül Esvet’e geldiğinizde, kalabalık nedeniyle her defasında tavafa başlayabilmek için epey zorlanıyorsunuz.

Ve tavaf alanının tamamını dolduran insan seli ile birlikte, çok küçük adımlarla ancak müthiş bir ahenkle coşku içerisinde akmaya başlıyorsunuz. Dualar ve yakarışlar başlıyor yaşlı gözlerle. Yüzünüzü Kabe’ye döndürdüğünüzde, Kabe’nin duvarına yapışıp adeta Beytullah’ı kucaklarcasına gözyaşı akıtıp, Rab’bından af dileyen müminlerin yakarış ve ağıtları kulaklarınıza kadar ulaşıyor.

Lebbeyk! Allahümme Lebbeyk! Nidalarıyla Beytullah’a ulaşan, Allah Rasulu’nün sünneti seniyesine uyarak, O’nun yolunun yolcusu olarak Allah’ın huzurunda bulunan ümmet-i Müslüman, Umre ibadetlerinin, tavaflarının ve dualarının kabul olması için Yüce Makam’da el açıyorlar.

“Umre, bir sonraki umre ile arasındakilere kefarettir. İhlasla eda edilen, riya ve masiyetten uzak bir haccın karşılığı şüphesiz cennettir” buyuruyor Efendimiz. Rabbim Umremizi hakkıyla eda eden kullarından eylesin bizi, sizlere de en kısa zamanda umre ve hac yapma imkan ve fırsatı versin İnşaallah. Amin.

Ayrıca umre programımızın tur şirketi Kıyam Turizm’e ilgi, alaka ve hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *