Babacan ve Davutoğlu'nun Kayseri listeleri nasıl oluşuyor?


414 Görüntüleme

AK Parti'den kopan isimlerin kuracakları yeni partilerin kurulma aşamaları, parti logo ve isimlerinin belirlenmesi, illerde belirleyecekleri Kurucu İl Başkanı isimleri ve yönetim listelerinde yer alacak isimler çok uzun bir süreç aldı. 

Davutoğlu'nun partisi Gelecek Partisi bir çok ilde listelerini belirlerken, Abdullah Gül destekli Babacan'ın partisi Deva, Kayseri başta olmak üzere hala bir çok ilde İl Başkanı ve yönetimlerinde yer alacak isimler netleşmiş değil.

Deva Partisi illerde hala görüşmelerini devam ettirirken her iki parti de partilerini açıklayacakları tarihleri sürekli erteleyerek duyurmakta epey bir zorlandıklarını söyleyebiliriz.

Neden bu kadar geciktiklerine bakacak olursak, çoğunluklu olarak AK Parti tabanından oy almayı hedeflediklerinden kendileri açısından doğru zamanı bir türlü bulamadıklarını söyleyebiliriz.

Yerel seçimler sonrasında AK Parti'nin bazı büyükşehirleri kaybetmiş olmasından kaynaklı heyecanla kamera karşısında beliren Davutoğlu ve Babacan, iktidara yönelik eleştirilerini sıralayarak siyaset arenasında kuracakları yeni partilerle iktidara yönelik getirdikleri eleştirileri kendilerinin çözüm üreteceklerine dair programlarını açıkladılar.

Yerel seçim sonuçları öncesinde de parti kuracaklarına dair sinyaller veren ancak bir türlü ortaya çıkamayan bu isimler doğru zamanın yerel seçimler sonrasında AK Parti'nin bazı büyükşehirleri kaybetmiş olması olarak gördüler.

Seçimlerden sonra da hep bir nabız yoklaması yaptılar ancak harekete geçmek için gerek ülkede bekledikleri ve dillendirdikleri ekonomik bozulmanın gerçekleşmemiş olması gerekse de seçim sonrası AK Parti tabanında yine bekledikleri çözülmenin olmaması, Hükümetin Suriye meselesinde, Libya meselesinde ve Akdeniz'de sürdürdüğü dış politikada göstermiş olduğu başarılar ve bu başarıların Türk halkı tarafından desteklenmiş olması gibi etkenler bu partilerin hareket kabiliyetlerini askıya almalarına neden oldu.

Türk halkında yeni bir partiye ihtiyacın olmadığı düşüncesi kamuoyu yoklamalarında ağırlık basıyor olunca bu her iki parti de beklemiş oldukları heyecanı bir türlü yakalayamadı.

Bir defa ortaya çıkmış olmanın çaresizliği içerisinde mecburi bir adımla il yöneticilerini ve parti listelerini açıklamak durumunda kaldılar.

Hatta yukarıda da belirttiğim gibi, parti kurma başvurularını yapmış olmalarına rağmen bir çok ilde özellikle Babacan henüz İl başkanlarını dahi kamuoyuna duyuramadı.

Millet ittifakının başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere diğer isimlerin kazandıkları illerde varlık gösterememiş olmaları, siyasi vaadlerini yerine getiremeyerek adeta çuvallamış olmalarının yanı sıra, dış siyasette ve dış kaynaklı ekonomik ambargolara rağmen iktidarın ülke ekonomisinde durumu kontrol ederek toparlamış olması, terör örgutlerini bertaraf ederek eylem yapamaz hale getirilmiş olmaları ve de Koronavirüs salgınında göstermiş olduğu başarılı mücadelesi, AK Parti tabanını yeniden konsolide etmesi üzerine bu partilerin heyecanla bekledikleri siyasi zemin kendi lehlerine bir türlü dönüşmemiş de oldu.

Bunları ifade ettikten sonra Kayseri'ye dönecek olursak; Davutoğlu'nun partisi uzun bir süre kentin kurucu İl Başkanını belirlemekte zorlandığını görüyoruz.

Bu süreçte çok fazla isimle görüşmeler yapıldı. Partinin kurucuları arasında yer alan Ali Aydın çok fazla isimle görüşerek ya da görüşme talepleri dahi geri çevrilerek İl Başkanını belirlemek için çaba gösterdi. 

Olmasını istediği bir çok isim ya görüşmeyi reddetti ya da görüştükleri isimler kibarca mazeretlerini beyan ederek teklifi geri çevirdi.

Ve nihayet avukat Zülküf Arslan Kayseri İl Başkanı olarak açıklandı. Zülküf Arslan daha önce de bir kaç defa AK Parti'den milletvekili aday adayı olmak için müracaat etmiş ancak aday olamamış Elazığ'lı bir isim. Parti İl Başkanı olarak şehirde çok fazla karşılığı olmayan bu ismin oluşturacağı liste de geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıklandı. Listeye baktığımızda ise ağırlıklı müteahhit ve avukatlardan oluşan çok fazla etkili isimler değillerdi.

Kısacası Gelecek Partisi listesi Kayseri'de umut ve heyecan uyandırmayacak isimlerden oluştu.

Abdullah Gül destekli Babacan'ın hummalı görüşmeleri ise Kayseri'de devam ediyor.

Bir çok isme listede yer almaları için teklifler gidiyor ve cevapları bekleniyor. Bu isimleri şimdi burada paylaşmayıp ileride yer vereceğim.

Sözün özü bekledikleri siyasi zemini bulamayan her iki partinin de liste oluşturma çalışmaları sıkıntılı ilerliyor. Hep alışageldiğimiz kurulan partilerde yer alma yarışı olması gerekirken bu partilerin zorlanıyor olmaları duyduğuma göre Parti kurucularının morallerini yerle bir etmiş durumda. 

Bu durumdan kaynaklı olumsuz motivasyonla da ilk seçimlerde kendilerinin dile getirmiş oldukları oranları yakalayamayacaklarını görebiliyoruz.

Babacan'ın partisinde Kayseri'den yer alacak isimleri bekleyip göreceğiz. Teklif götürdükleri isimlerin tereddüt yaşadıklarını ve bir çoğunun da Gelecek Partisi'nde olduğu gibi olumsuz cevap vereceklerini ifade edeyim.

 

 

 

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *