AK Parti’de liste netleşti mi?


426 Görüntüleme

7 Haziran 2015 Genel seçimlere hem Türkiye genelinde hem de Kayseri’de sahaya en erken ve çok daha yoğun olarak adım atan parti yine AK Parti oldu. 2011 seçimlerinde aday adayı sayısı 60 iken bu seçimlerde 90 civarında isim aday adaylığını açıklayarak çalışmalarına başladı. Son il seçiminde ortaya çıkan aday sayısının her zamankinden daha fazla olması, işin doğrusu şehirde 100’ün üzerinde hatta 150 kadar aday adayının partiye müracaat edeceği beklentisini oluşturdu. Sayının bir önceki seçimden 30 fazla olmasına rağmen, beklenenden düşük kaldığı noktasında yorum yapanların sayısı oldukça fazlaydı mesela.

Muhalefet partileri de bizler gibi AK Parti aday adaylarının müracaatlarını, isimlerin kimler olduğunu izleyip, ilk 9’a kimlerin olabileceği ihtimalininin hesabını yaptıktan sonra, kendilerinin de partilerinden aday adaylıklarını açıklamaları gerektiğini hatırlayıp, isimlerini parti il merkezlerine yazdırarak çalışmalarını başlattılar. AK Parti aday adaylarını teşkilatlarına tanıttıktan sonra temayül yoklamasını çabucak gerçekleştirip, ardından da teker teker parti genel merkezinde mülakata aldıktan sonra anketlerle saha çalışmalarının da önemli bir kısmını tamamlamış oldu. Bu süreçte ilk defa uygulamaya koyduğu, STK, vakıf ve dernek yönetim kurullarına aday adaylarını yoklatmış oldu. Partinin bu adımı oldukça yerinde ve geç kalınmış bir uygulamadır. Diğer partilerin de bu uygulamaya mutlaka geçerek, şehirlerde etkin olarak çalışan STK’ların fikirlerini bu süreçlerde almalıdırlar. AK Parti bundan sonraki süreçte de, milletvekil adaylarının dışında belediyelerine ve il genel meclislerine seçecekleri isimleri mutlak manada o şehirlerin STK, vakıf ve derneklerine sunarak fikirlerini almaya devam edecektir. Bu doğrultuda bir uygulamayla da STK, dernek ve vakıfların önem ve değerleri artacağı gibi, şehrin yönetcileri ve vekilleri bundan sonraki süreçte bu kurumları daha fazla dikkate alacaklardır. Dolayısıyla bu kurumlar daha etkin olarak faaliyetlerin içerisinde yer alacaklardır. AK Parti sözkonusu  uygulamayla bu kurumların sempati ve iyi duygularını üzerine çekerek de partisi adına da olumlu bir iş yapmıştır aslında. Siyaset üretmek ve açılım gerçekleştirmenin önemli bir örneğini bir kez daha ortaya koymuştur.

91 kişilik liste şehrin aday sayısının iki katı olan 18’e inmiş midir bu an itibariyle? Evet listedeki isimler yapılan temayül, mülakat ve saha çalışmalarının neticesinde elemine edilerek 18’e düşürülmüştür. Alt kurul bir üst kurula bu 18 kişilik listeyi sunduğu bilgisini sağlam kaynaklardan almış bulunuyoruz. İlk 9 kişilik liste Nisan ayının sonuna doğru parti tarafından açıklanarak 7 Haziran seçimlerine kadar yoğun bir şekilde çalışacakları programı il başkanlığı nezaretinde yürütecek ve bir önceki seçimde elde ettiği vekil sayısının üzerine çıkartması beklenecek. Peki bu listede ilk 9’ da kimler olur derseniz parti yetkili organlarının bayan aday ve sonrası sıralama için oldukça kafa patlatacağı ve muhtemelen de zorlanacağı bir liste olduğunu tahmin etmek zor değil üst kurulun. Zira listenin bayan adaya kadar olan ilk 4 sıralamasında hemen hemen net diyebileceğimiz isimlerin olduğu malum. 20 kişinin müracaat ettiği ancak muhtemelen 1 bayan adayın olacağı listede 3 bayan ismi üzerinde yoğunlaşıldığını biliyorum. 13 güçlü isim içerisinden de 3 ismin en az ikisinin son 4 kişilik sıralamada yer alacaklarını düşünüyorum ancak burada yazmayı pek uygun görmüyorum şimdilik çünkü isimlerini zikredeceğimiz isimlerin dışında kalacak olanların kırılıp sitem edeceklerini düşünüyorum. 6 ismin 9 kişilik listede yer alacakların tahminini nereden yaptığımı soracak olanlar olabilir pek tabi. Orası da bizde kalsın deyip bu konuyu geçiyorum.

Şunu ifade etmek gerekiyor ki, adaylıklarını açıkladıkları zamandan bu güne kadar çok fazla çalışıp gayret eden aday adayları olduğu gibi ortalarda hiç görünmeyen de çok sayıda aday adayı olduğunu da görmüş olduk. Çok fazla çalışmayıp ortada görünmeyenlerin gerekçeleri ya da neden aday aday oldukları, bir diğer yönüyle de başta bir beklentiyle ortaya çıkıp sonrasında bu listede kendisisin şansının olmadığı düşüncesiyle duraksadıkları kendilerince malumdur. Ancak hamama giren terler misali hedefi yüksek tutup gayret göstermek gerekir bu işlerde. Tabiki çok fazla çalışıp 18’e giremeyecek olanların da farklı nedenleri vardır ve bu da karar vericilerce malum bir durum.

Bir başka husus da paralel yapının bu seçimlerde sızma yapmak için gayret içerisine girdiklerini ve listelerden meclise girmeyi deneyeceklerini biliyorduk. Ancak parti özellikle bu hususta o kadar hassas ve ince eleyip sık dokuyor ki, bir kişinin dahi bu sızmada yer alabileceğini düşünmüyorum. Listelerin açıklandığında haklı olduğumu göreceksiniz.

MHP, CHP ve HDPnin durum ve ahvallerini sonraki yazılarımda yer vereceğim. Oralarda da yarış kendi içerlerinde çok ateşli geçecek, ilginç gelişmeler var...

 

 

 

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *