AK Parti ve MHP listelerinde sürprizler var


356 Görüntüleme

Siyasi partiler ülke genelinde olduğu gibi Kayseri’de de mevcut olandan daha fazla milletvekili sayısını meclise taşıyabilmek için önceki gün aday listelerini YSK’ya teslim etti. Seçim listelerinin açıklandığı dakikalarda Kayseri listelerini gördüğümüzde CHP listesinde değilde, AK Parti ve MHP listelerinde süprüzleri görünce zannediyorum şaşırmadım diyen çıkmaz! Bu iki parti listelerinde yer verilmeyen isimlerden, aday sıralamalarına sürpriz diyebileceğimiz durumlar mevcut.

AK Parti listesi hakkında sonda söyleyeceğimi başında söylemem gerekirse, 9 kişilik aday listesinin her birinin Kayseri seçmeninde bir karşılığının olduğunu söyleyebilirim. En fazla dile getirilen konu, listenin belirlenmesinde kimin ya da kimlerin etkin olduğu sorusu! Listenin tamamına baktığımda şunu söyleyebilirim ki, listeyi yapılan temayül yoklamaları, saha anket çalışmaları, sivil toplum kuruluşları temayül sonuçları belirlemiş. Yani karma bir liste ve tabanın tercihi yansımış. Mesela mesleklerine bakılmadan 4 doktor 9 kişilik listede yer almış. Yani mesleği doktorluk olan İsmail Tamer ya da Kemal Tekden’den biri değil, her ikisi de listede kendisine yer bulurken, yine doktor olan Hava Talay Çalış da listede yer buldu. Havva Talay Çalış bir önce ki seçimler öncesi yapılan temayül yoklamasında da, son temayülde de ilk sıralarda yer almıştı. Yine partinin ilk defa uygulamış olduğu stk, vakıf, ve derneklerin temayül yoklamasında tercih ettikleri Mehmet Özhaseki liste başı olurken, Ahmet Doğan ikinci sırada, Kemal Tekden dörtte, Aydın Kalkan ise 9. Sırada kendisine yer bulmuş oldu. Yaşar Karayel zaten meclisin deneyimli ve çalışkan milletvekili olarak 3’te yer aldı. Halil Ergen ise, AK Parti Grup müdürlüğü yapan, teşkilatın kendisini iyi tanıdığı ve ismi yeni dönemde Grup Başkan Vekili olarak geçen bir isim ve özellikle Develi ile çevre ilçelerde sevilen, karşılığı olan bir isim. Aslan Avşar ise, avşar kökenli ve bu çevreden partisine oy getirecek bir isim.

91 kişinin müracaat ettiği aday adayı listesinde listeye giremeyen çok önemli ve giremediği için üzüldüğüm isimler de var tabi. Ancak bu isimler partiye gönülden bağlı olan ve de listeye girememiş olsa da partisi için sanki kendisi parti listesindeymiş gibi çalışacak olan arkadaşlar. Bundan sonrası için de iyi bir piyar oluşturduklarını düşünüyor ve çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini de biliyorum. Parti listesinde bir diğer sürpriz de, İstanbul ve Ankara destekli Kayseri’ye geldiği algısı oluşturan ve de yaptığı ilginç açıklamalarla teşkilat içerisinde sıkıntılar oşuşturan Ayhan Oğan’ın listeye girememesi oldu. Yaşar Karayel önceki gün TV 1 ekranlarında yaptığımız programa canlı olarak bağlandı ve, Oğan’a atıfta bulunarak, “parti içerisinde ve şehrimizde fitne çıkartmaya çalışan, huzursuzluk oluşturanların listede yer almamasının doğaldır” diye açıklamada bulundu. İsmail Tamer’in bir önceki seçimde meclise girdiği sıralama olan 7’de yer alması da sürpriz diyebiliriz ki zaten yine önceki gün proğramda telefon bağlantısı yaptığımızda kendisi de ilk 4’te değilde 7’de yer bulmayı beklemediğini ifade etti.    

 

 

MHP de 2. Sıra ve Mete Eke süprizi

MHP’de her ne kadar da listeler açıklanmaya başlandığında bazı yayın organlarında Yusuf Halaçoğlu’nun Adana 2. Bölgeden listeye gireceği duyurulsa da beklendiği gibi Kayseri MHP listesinin ilk sırasında yer aldı. MHP’de en çok merak edilen 2. Sırada Hasan Ali Kilci isminin yer alması sürpriz oldu sanırım!  Mustafa Alkan ve Mete Eke isimleri konuşuluyorken, Mete Eke’nin listede yer almaması MHP listesinin bana göre en büyük süpriziydi. Mustafa Alkan ise 4.sırada kendisine yer buldu. Yeni oluşan MHP yönetiminin istediği ve desteklediği eski il başkanlarından Süleyman Korkmaz 3. sırada yer alırken, sıralama Mustafa Alkan’dan sonra, Metin Soylu, Mehmet Özmen, Eser Türkistanlı Saka, Mete Taştan ve Sevim Koçyiğit olarak sıralandı. Belirttiğim gibi en büyük sürpriz Mete Eke’nin listede kendisine yer bulamamış olması. MHP için kritik yer olan ikinci sırada Kilci’nin yer alması milletvekili sayısına nasıl etki edeceği merak konusu!  Bir de listede yer verilmeyen Mete Eke’nin nasıl bir tavır sergileyeceği. Dolayısıyla MHP’nin 2. Milletvekili çıkartabilme şansı, Ak Parti listesine de baktığımızda sıkıntılı gibi gözüküyor!

CHP kendini yormamış!

CHP’nin eğilim yoklaması sonuçlarının aynen listeye yansımış olması, liste oluşturmada çok çaba sarf etmediğini gösteriyor ! Tabiri caizse CHP hazıra kondu!  Siz istediniz bizde onaylıyoruz dendi. Üzerinde kafa yorup liste oluşturma gereği dahi duyulmadı ! Kontenjan aday dahi kullanmadı. CHP listesindeki en büyük sıkıntı, ilk 4 adayın hepsinin Sarız’dan olması ve 2, 3 ve 4. sıralamda yer alan adayların üçünün de Alevi kökenli olması. Bu liste sıkıntı oluşturur.

Oyuna gelmeyelim

Velhasıl listeler ve 7 Haziran’da yapılacak olan seçim sonuçları şimdiden şehrimize hayırlı uğurlu olsun. Ülke son bir yıl içerisinde 2 seçim yaşadı bu üçüncüsü. Bu da yapılır geçer İnşallah. Şimdiye kadar sıkıntı yaşanmadan bu güne gelmiş olan seçim kampanya çalışmaları umud ediyorum ki 7 Haziran’a kadar da devam eder. Şunu unutmamak gerekiyor ki, ülkemizin de içerisinde bulunmuş olduğu cografya kaynıyor ve de üzerinde oyunlar oynanıyor. Türkiye ve İran’ın dışındaki tüm ülkelerde bir şekilde kan akmaya devam ediyor ve bölünmüşlük hakim. Ülkemize de aynı kaosu servis etmeye çalışıyorlar. O sebeple bu seçimleri bahane ederek ülkeyi karıştırmaya, çıkmaza sokmaya çalışıyorlar ve çalışmaya devam edecekler. Son günlerde çok ilginç olaylar yaşadık yine. O sebeple de uyanık ve teyakkuzda olmamız gerekiyor ülke olarak. Ülkeyi kaosa sürüklemek isteyenler fırsat vermeyelim lütfen. Bu ülke hepimizin. Kaos planlarının hedefi seçimlerin de ötesinde Türkiye. Oyuna gelmeyelim… 

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *