AK Parti Düşüşte mi?


345 Görüntüleme

Dolar kurunun yükselmesi, bir kısım medyanın da oluşturmaya gayret gösterdiği, “doların freni patladı, Türkiye büyük bir ekonomik krize doğru gidiyor” algı operasyonuyla Nisan ayında AK Parti’nin oylarında yaklaşık yüzde 2 gibi bir düşüş gözlendi. CHP Amerikalı danışmanlarından aldığı akılla, yıllardır seçim programlarının ve söylemlerinin merkezine oturtmuş olduğu din düşmanlığı ve Kemalizm vurgusundan ilk defa vaz geçip, ekonomik vaatlerle medyada ve meydanlarda yer alınca, oylarında HDP’le birlikte başta artış olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, Mayıs ayının başında kurlardaki düşüş ve vatandaşta oluşan, HDP’nin barajı aşacağı, Türkiye’nin tekrar koalisyonlarla birlikte istikrarsızlığa yöneleceği endişesi AK Parti tabanını hareketlendirdi ve konsolide etti. Bu süreçte HDP’nin Taksim, Kudüs ve Diyanet işleri söylemleri mütedeyyin Kürtleri HDP’ye oy vermeme düşüncesine itti ve HDP barajın üzerine çıkardığı oylarını tekrar 9,5’lere gerilettiğini düşünüyorum.

AK Parti oylarını artıracaktır

Nisan ayı içerisinde oylarında yüzde 2 düşüş olan AK Parti, tabanının hareketlenmesi ve de son 12 yılda vatandaşın istikrarı tercih etmiş olması hasebiyle seçimlere son iki hafta kala AK Parti oy oranını artıracaktır. Ben açıkçası yüzde 45-48 aralıgında bir oy bekliyorum. Sonuçlar bu şekilde çıktığında ise, 2 sevdiğim dostumdan takım elbiselerimi de almış olacağım.

Kılıçdaroğlu genel başkanlığını korur

Türk halkı son 12 yılda gördük ki, büyük partilere ve istikrara oy vermiştir. Küçük parti ve oluşumlar başta heyecan uyandırır ancak sandıkta tercih edilmezler. Milli İttifak partisinin durumu da aynı olur. Yüzde 3 oy oranını göreceklerini düşünmüyorum. Sağ seçmen AK Partiy’e sol seçmen de yine CHP’ye yönelecektir. MHP mevcudu korur diye tahmin ediyorum. Kemal Kılıçdaroğlu parti içerisinde muhalefeti önemli oranda bitirdi ve partisine hakim oldu. Belki 1-2 puan oyunu yükseltebilir. Kendi oyunu da muhafaza etse Kılıçdaroğlu’ nun partisinde genel başkanlık koltuğunu koruyacaktır. Kılıçdaroğlu son dönemde parti içinde yerini sağlamlaştırdı.

Davutoğlu iyi götürüyor

Akademik kariyeri olan Başbakan Davutoğlu salon konuşmalarını ve tv konuşmalarını başarıyla yürüttü. Son zamanlarda miting meydanlarında da iyi bir performans sergiliyor. 1 milyon insanın toplandığı İstanbul Maltepe mitingi iyi bir performanstı Davutoğlu ve partisi için. 1 milyon insanın toplanmış olması seçim sonuçlarına oldukça pozitif yansıyacaktır. Bu mitingin Anadolu insanını dahi AK Parti adına etkilediğini düşünüyorum. Parti tabanında müthiş karizması olan Erdoğan’ın bu süreçlerde açılışlara katılarak meydanlarda halka hitap etmesi de AK Parti tabanını diri tutmaktadır. Başbakanın CHP,MHP,HDP ve Paralel yapı ittifakı söylemi de parti tabanına olumlu yansımış gözüküyor açıkçası.

Seçimin en büyük kaybedeni Paralel yapı olacak

Peki bu süreçte paralel yapının durumu ne olur. Önceki seçimlerde kendi partileri için yük ve sıkıntı olduğunu gören CHP ve MHP bu yapıdan uzak durmayı yeğledi ve doğru da bir iş yapmış oldu kendileri açısından. Ak Parti’nin iktidardan düşmesi kendileri için başarı olarak görülecek yapı, diğer partilerden de dirsek yiyince son demde HDP’ ye doğru kaydı. Ekrem Dumanlı’nın Kışanak görüşmesi ve yapı mensubu olan Hakan Şükür’ün İstanbul’dan bağımsız aday olmasına rağmen HDP’ye destek istemesi bunu net bir biçimde ortaya koyuyor. Cemaat mensupları da zaten açıkça HDP’e oy vereceklerini ifade ediyorlar, HDP’in  seçim barajını aşmasını canı gönülden istiyorlar. Şu bir gerçek ki, bu seçimin de kaybedeni, tüm stratejisini AK Parti’nin iktidardan düşmesi üzerine kuran Paralel Yapı olacaktır.    

Halk istikrarı tercih eder

Velhasıl seçimlere çok az bir zaman kala, özellikle kararsızların eğilimleri neticeyi ortaya koyacaktır. Uzunca bir süredir algılara boyun eğmeyen, geçmişinde yaşadıklarını unutmayan, duygusal ancak aynı zamanda rasyonel olan, sona yaklaştıkça akıllıca düşünüp, kırılganlıklarına rağmen istikrarı ve en doğru olanı tercih eden, kurguların peşinden değil, değerlerinin peşinden giden bir toplumdur Türk halkı. AK Parti bir kez daha iktidara yürüyor. Ancaaak, bir kez daha iktidara taşıdığı partisini 7 Haziran sonrasında kendisini baştan aşağı revize etmiş ve ülkesi için koymuş olduğu yüce hedeflere uygun kadro ve vizyona yeniden bürünmüş bir AK Parti istiyor. Bir kez daha kendisine inanarak, güvenerek oy vermiş olan ülke insanına bu kadroların çok fazla görev ve sorumluluğu var. Bu bilinçle çalışmaların ortaya konması Türk halkının en haklı beklentisidir. Parti bu beklentinin üzerinde bir performans sergilemelidir. Tüm İslam aleminin, bölge insanının ve dünya mazlumlarının beklenti ve umutları da bu yeni vizyonu gerektiriyor. Güven kaybetmiş kurumlarımızın bir an önce toparlanarak hakkaniyet ölçüsünde kurumsallaşması gerekiyor. Tehdit unsurlarının çabucak bertaraf edilerek bir an önce iç huzurun sağlanması gerekiyor. Yeni ve sivil bir anayasanın bir anca yürürlüğe konulması, terör meselesinin ülke gündeminden hızla çıkartılması gerekiyor. Yatırımların kararlılıkla sürdürülebilmesi, halkın alım gücücünü artıracak tedbirlerin bir an önce alınması gerekiyor. 7 Haziranda halkın tercihi istikrardan yana olacak lakin tercih edilen de çok çalışacak…

 

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *