Tur operatörleri iflas etti, turizm sektörü alarma geçti

ALMANYA merkezli Avrupa'nın üçüncü büyük tur operatörü FTI'nin iflası, Türk turizm sektöründe de büyük yankı uyandırdı. Antalya başta olmak üzere 1 milyona yakın turist Türkiye'ye gelen FTI'nin batışı, sektör alarma geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, FTI ile Türkiye'ye gelen 25 bin turistin devletine dönüşünü planlıyor.


1905 Görüntüleme

Avrupa'nın en büyük üç büyük operatöründen biri olan Almanya- Münih merkezli FTI Group'un iflası, Türkiye'nin içinde yer alan Akdeniz çanağındaki çok büyük krizlere yol açtı. Almanya'dan gelen iflas haberi, Antalya'da turizm sektörünü alarma geçirdi. FTI tur operatörleri, rezervasyon sırasında onlarca kişide bulunurken, krizlerin düzenli olarak yer aldığı ekipler yer alıyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, FTI ile Türkiye'ye gelen 25 bin turistin ülkelerine geri dönüşü için çalışma başlattı.

BORÇLARINI ÖDEYEMEZ OLDU

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, 24 yıllık geçmişe sahip, dünya çapında 124 ülkede turist götüren ve dünya turizminde ciddi bir hareketlenme yaratan FTI'nin Mısır, Türkiye, İtalya, Yunanistan, İspanya gibi ağırlıkla Akdeniz ülkelerinde güçlü bir tur operatörü olduğunu söyledi. . Yavuz, "Pandemiden önce yaşadıkları ekonomik sıkıntılar giderek daha ağırlaştı. Pandemi devletten 600 milyon euro civarında bir destek aldılar. Geri ödemede çok zorlandılar. Büyük bir kısmını ödediler. Tekrar başvurdular. Ama Alman hükümeti, ikinci destek kabul etmedi. Bunun üzerine şirket yönetimi önceki gün sabah iflasını ilan etti" dedi.

ANTALYA'YA 1 MİLYON TURİST

Türkiye ve Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere birçok turizm ülkesinin iflastan etkileneceğine dikkati çeken Yavuz, "Bugünden itibaren bütün operasyonlar durdu. Türkiye'ye nasıl gidiyor? Özellikle Antalya'da bunu çok izleniyor. Çünkü Antalya'ya, 1 milyonun üzerinde Avrupalı ​​turist geliyordu. Şu anda. Yaklaşık 900 bin civarında Antalya ve Türkiye'de tatil yapmış misafir var.Bu durum da bir belirsizliğe girdi.Bunlar ne olacak?Paraları geri dönecekler mi? Sanırım ama yine de bir kısmı kaybolmuş olacaktır" diye konuştu.

'BU İŞLER, ÇOK MAĞDUR YARATIYOR'

Alman acente aracılığıyla Türkiye'ye gelmiş 25 bin misafir geldiğini belirten Yavuz, şunları kaydetti: "Bu konaklamalar sorunsuz ve problemsiz bir şekilde geri gitmesi gerekiyor. Ama maalesef bu işler, çok sorunlu ürünler. Bir kere elinde biletiyle uçuşunda olup da uçağa binemeyen kişi de arızalı Haftaya gelmeyi düşündüğünü, bütün planını yaptığını, parasını ödemiş olan turistten tazminat aldığını, şirketten 11 bin çalışanın olduğunu, onlardan hiçbirinin olmadığını, onları da iflas ettiğini söyledi. Bu tarz bir sergi yeri kolay da dolmuyor. O dönemde Akdeniz ülkeleri bu süreçte bir bocalama girecek."

'BİRAZ AHLAK BOZULDU'

Kundu'daki beş yıldızlı bir liste Genel Müdürü İsmail Çağlar, Rusya- Ukrayna, İsrail-Filistin arasındaki savaşlara dikkat çekerek, hem Rusya pazarında hem de Orta Doğu pazarında ciddi olayların yaşandığını söyledi. Son olarak Almanya'dan da kötü bir haber aldıklarını ve FTI gibi büyük bir tur operatörünün iflas ettiğini söyleyen Çağlar, "Türkiye için çok önemli bir tur operatörüydü. Orada ciddi kayıplarımız var. Türkiye için yaklaşık 1 milyar euro gibi bir ciro oluşturan yapıdan bahsediyoruz. Dün Bu bizim için kötü bir durumdu. Şimdi onun çalışmasını yapıyorduk. Bayram moralimizi düzeltmişti ama dün itibarıyla moralleri bozuldu.

500 BİNİ AŞKIN REZERVASYON

Bu yılın rekoru beklenen Alman pazarında bu bozulmanın olumsuz yansımalarının arttığını belirten Çağlar, "Şu anda Türkiye'ye 500 bin aşkın misafirin görünüyor. Bu rezervasyonlar olası mı? Mevcut rezervasyonları her an gerçekleşecek bir yapı yok. Çünkü orada iki farklı tur operatörü var Onlar da kendi planlamasını yapıyordu.Bu işin operatör ayağı var, otel ayağı var.Bütün bir insan hareketinden bahsediyoruz,çok zor.Çünkü tatilin Avrupa'da temel ihtiyaçları var. miktarın gelmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Sigorta şirketleri aracılığıyla zararlar karşılanacaktır" diye konuştu.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *